Desykacja rzepaku – czemu warto się na nią zdecydować?

Czas dojrzewania rzepaku jest bardzo długi, a często okazuje się, że mimo to rośliny nie rozwijają się równomiernie i nie w każdym miejscu są tak samo dojrzałe. Dlatego przyspiesza się ten proces poprzez desykację rzepaku, czyli wysuszania roślin przed zbiorem. Dlaczego warto skorzystać z tej metody? Przede wszystkim zróżnicowany rozwój rzepaku to duże zagrożenie dla jakości naszych upraw. Może skończyć się to zbyt dużą wilgotnością nasion czy też obsypywaniem nasion już dojrzałych. Przez to my możemy ponieść liczne straty.

Środki desykujące temu zapobiegną, a ich wykorzystanie może uratować całą uprawę. Dzięki nim mamy szansę przygotować rzepak do jednoetapowego zbioru. Desykacja ma także ogromny wpływ na wzmocnienie rzepaku. Dzięki temu jest on bardziej wytrzymały i mniej zależy od warunków atmosferycznych i zewnętrznych. Mniej jest także zielonych nasion, które nie są kojarzone z jakością.

Wyrównuje się także ich wilgotność, co dla właścicieli upraw także ma duże znaczenie. Jak sami widzicie, zalety działań związanych z desykacji jest bardzo wiele, a ich wpływ na właściwy rozwój rzepaku jest ogromny. Warto jednak zwrócić uwagę na porę dnia, gdy myśli o desykacji. Powinniśmy ominąć pełne słońce i zrobić to rankiem późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem. Przy desykacji zależy nam, aby uniknąć odparowywania wykorzystywanych środków.

Czy znając zalety desykacji rzepaku, zdecydujecie się na nią aby wpłynąć korzystnie na jakość zbiorów?.