Choroby wynikające z nieprawidłowej diety zwierząt hodowlanych

Niedostarczanie do ludzkiego organizmu odpowiednich witamin i składników odżywczych często kończy się co najmniej złym samopoczuciem, a równie często i poważnymi chorobami. Nie inaczej jest także w przypadku zwierząt hodowlanych, dla których zła dieta także może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jakie choroby mogą być efektem nieudolnie skonstruowanej diety? Rozwój bakterii Lactobacillus powoduje kwasicę-acidosę. Wiąże się to jednoznacznie ze zbyt kwaśną treścią żwacza. W jaki sposób rozwija się ta choroba? Ma to głównie związek z dostarczeniem zwierzętom hodowlanym nadmiernych ilości paszy bogatych w węglowodany lub też niedobór paszy objętościowej.

Choroba ta u zwierząt hodowlanych objawia się w postaci chociażby utraty apetytu, zmniejszenia masy ciała czy też gorszej kondycji, a więc zmiany, które doświadczony hodowca szybko dostrzeże. Tężczyka pastwiskowa związana jest natomiast ze zbyt niskim poziomem magnezu we krwi zwierząt hodowlanych. Oczywiście, także i tutaj można znaleźć przyczyny bezpośrednio związane ze zbyt małą ilością magnezu w paszczy. Chorobę tę rozpoznać można po takich symptomach jak izolacja od grupy czy spadek produkcji mleka. Wiele z tych chorób nie tylko wpływa na produktywność poszczególnych zwierząt hodowlanych, ale może być także zagrożeniem dla ich życia.

Dlatego ważna jest stabilna i zbilansowana dieta, która dostarczy do zwierzęcych organizmów wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.